🇫🇮 NaviPost | Joulukuun uutisia
Henkilöstö- ja luontoisedut 2025: Verohyötyjä työntekijöille
Vuosi 2025 tuo tullessaan joitain muutoksia henkilöstö- ja luontoisetujen hyödyntämiseen niin työnantajille kuin työntekijöille. Verohallinnon päivitetyt ohjeistukset selkeyttävät, miten edut kuten ravintoetu, autoetu, liikunta- ja kulttuurietu sekä polkupyöräetu voidaan tarjota verotuksellisesti edullisesti ja tehokkaasti.
Alla muistutuksena kolme keskeistä asiaa palkansaajille henkilöstö- ja luontoiseduissa vuonna 2025.
3 keskeistä asiaa henkilöstö- ja luontoiseduissa vuonna 2025
1. Liikunta- ja kulttuuriedun verovapaa raja
Vuonna 2025 työnantaja voi tarjota työntekijöille liikunta- ja kulttuurietua verovapaasti enintään 400 euroa vuodessa. Etu kattaa laajan valikoiman liikunta- ja kulttuuripalveluja.
2. Ravintoedun arvo ja joustavat maksuvälineet
Ravintoedun arvo on 8,60 euroa per ateria, ja työnantaja voi tarjota ruokailulipukkeita tai maksukortteja enintään 13,70 euroa päivässä. Päätöksen mukaan ravintoetua voi käyttää myös niin, että kustannuksiin sisältyy aterian kuljettamisesta aiheutuneita kuluja. Etua on helppo hallita sähköisten maksuvälineiden kautta.
3. Autoedun verotusarvot ja sähköautojen alennukset
Vapaassa autoedussa perusarvoon lisätään käyttökustannuksiin sisältyvät käyttövoimakustannukset (mm. polttoaine). Vapaan autoedun käyttökustannusten rahamäärää on alennettu 1 sentillä/kilometri polttoaineen hinnan laskun perusteella vuodelle 2025.
Käyttökustannusten osuudesta vähennetään vuonna 2025 täyssähköautojen osalta 8 senttiä kilometriltä eli 1 senttiä kilometriltä vähemmän kuin vuonna 2024, koska sähkön hinta ei ole laskenut samassa suhteessa kuin polttoaineen hinta. Vähäpäästöisten autojen osalta vähennettävä rahamäärä pysyy samana.
Täyssähköautojen vapaan autoedun käyttökustannusten rahamäärä on siten sama kuin vuonna 2024, ja vähäpäästöisten autojen 1 senttiä kilometriltä alhaisempi.
Osa tekstistä on suoraan Verohallinnon sivuilta. Lisää tietoa Verohallinnon sivuilta.
Verokortti voimaan 1.1.2025
Vuoden 2025 verokortit tulevat voimaan heti tammikuun alussa. Aikaisemmin verokortit ovat tulleet voimaan kuukautta myöhemmin. Nyt kun verokortin tuloraja on määritelty 12 kuukaudelle ja sama veroprosentti on voimassa koko vuoden, on jokaisen palkansaajan helpompi seurata oman tulorajansa riittävyyttä.
Vuoden 2025 verokortit ovat OmaVerossa viimeistään 13.12.2024. Muutosverokortin vuodelle 2025 voi tilata tämän jälkeen. On hyvä muistaa, että verottaja huomioi tulot maksupäivän perusteella. Esimerkiksi mikäli joulukuussa ansaittu palkka maksetaan tammikuussa, huomioidaan se vuoden 2025 tulona. Verottajan toive on, että muutosverokortit tilataan mahdollisuuksien mukaan puhelinpalvelun sijaan OmaVerossa.
Tammikuussa käytetään siis jo vuoden 2025 verokortteja. Tarvittaessa tammikuussa voidaan käyttää vielä verokorttia, joka oli voimassa 31.12.2024.
Palkanlaskennan käytäntö Navigator Partnersilla
Verokortteja ei tarvitse enää toimittaa palkanlaskentaa varten. Saamme noudettua palkkatuloa varten muodostetut perusverokortit ja muutosverokortit suoraan verottajalta. Esimerkiksi lähdeverokorteista ja työkorvausverokorteista pyydämme jatkossakin kopiot. Lisäksi on hyvä huomata, että eläkeläisen on tilattava erikseen verokortti palkkatuloa varten. Mikäli käytössämme ei ole verokorttia, palkasta tai palkkiosta tehdään jatkossakin 60 prosentin pidätys.
Haemme siis aina ennen palkanlaskentaa voimassa olevat verokortit suoraan verottajalta. Kaikki viimeistään viikko ennen palkkapäivää tilatut muutosverokortit ehtivät seuraavaan palkan maksuun.
Toivomme, että nämä muutokset helpottavat arkeanne.
Vältä jäännösveron korko maksamalla lisäennakkoa ajoissa!
Jos verovuoden aikana maksamasi ennakonpidätys tai ennakkovero eivät riitä kattamaan verovuoden kaikkia veroja, joudut maksamaan puuttuvan osan jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä. Lisäennakon jäännösverolle määrätään huojennettua viivästyskorkoa. Vuonna 2024 huojennettu viivästyskorko on 6 %. Vuonna 2025 se nousee 6,5 prosenttiin.
Voit välttyä huojennetulta viivästyskorolta kokonaan maksamalla lisäennakkoa 31.1.2025 mennessä. Yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt ovat voineet hakea lisäennakkoa jo 7.12.2024 alkaen.
Autamme mielellämme lisäennakon laskemisessa ja hakemisessa sekä kevään veroilmoituksen kanssa. Mikäli tämä on ajankohtaista yrityksesi osalta, olethan yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi.
Yksityishenkilöiden tuloverotukseen liittyen voit olla yhteydessä Charlotta Olkinuoraan lakitiimissämme.
Charlotta Olkinuora, puh. +358 50 3427791
sähköposti: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi
Varainsiirtoverolaki muuttuu 1.1.2025
Lakimuutoksen jälkeen osinkoa jakavan yhtiön pitää huolehtia varainsiirtoverosta, jos yhtiö jakaa osinkoa osakkeina tai muina arvopapereina.
Jos osinko on nostettavissa 1.1.2025 tai sen jälkeen, yhtiön pitää tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa vero. Jos osingonjakopäätöksessä ei ole mainittu osingolle nostopäivää, yhtiö on verovelvollinen, jos osingonjakopäätös on tehty 1.1.2025 tai sen jälkeen.
Yhtiö voi tehdä varainsiirtoveroilmoituksen osinkona jaetuista arvopapereista OmaVerossa 1.1.2025 lähtien.
Arvonlisäverotuksen muutokset pienille yrityksille 2025: vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon
Vähäinen liiketoiminta on jätetty arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Nykyisin, jos yrityksen tilikauden liikevaihto on enintään 15 000 euroa, yrityksen ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi.
Vuodesta 2025 alkaen vähäisen toiminnan raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon. Lisäksi liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan kalenterivuoden liikevaihtoa nykyisen tilikauden liikevaihdon sijaan. Kun arvioidaan vähäisen toiminnan raja-arvon ylittymistä, huomioon otetaan kuluvan kalenterivuoden liikevaihdon lisäksi edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Kun kuluva kalenterivuosi on 2025, myös edellisen kalenterivuoden 2024 liikevaihto saa olla enintään 20 000 euroa.
Yrityksen pitää seurata omaa liikevaihtoaan ja rekisteröityä alv-velvolliseksi vähäisen toiminnan raja-arvon ylittämisajankohdasta lukien. Tästä ajankohdasta alkaa myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa. Nykyään yrityksen pitää rekisteröityä ja maksaa arvonlisäveroa takautuvasti koko tilikauden myynnistä, jos liikevaihto ylittää vähäisen toiminnan rajan kesken tilikauden.
Teksti on suoraan Verohallinnon sivuilta. Lisää tietoa täältä.
Pellosta ja metsästä saadun vuokratulon verotus muuttuu
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on hyväksynyt verolakeihin esitetyt muutokset, joiden perusteella peltojen ja metsän vuokrauksesta saadun tulon verotusta muutetaan niin, että vuokratuloja ei veroteta enää maatalouden tulolähteessä. Muutoksia on tarkoitus soveltaa ensimmäisen kerran vuodelta 2025 toimitettavassa verotuksessa.
Muutoksen myötä peltojen ja metsien vuokrauksesta saatu vuokratulo on tuloverolain mukaan toimitetussa verotuksessa pääomatuloa. Muutos ei koske maatilaan kuuluvan rakennuksen tai sen rakennuspaikan vuokratuloa, vaan näistä saadut vuokratulot verotetaan edelleen maatalouden tulolähteessä.
Yhteisöillä maatilasta saadun vuokratulon verottaminen muuna kuin maatalouden tulona johtaa pääsääntöisesti siihen, että vuokratulo verotetaan elinkeinotoiminnan tulolähteen tulona.
Arvioiden mukaan merkittävä osa muutoksessa pääomatuloksi säädettävistä tuloista koostuu maanviljelykäytössä olevien peltojen vuokratuloista. Tulevaisuudessa todennäköisesti kasvavan osan näistä tuloista on arvioitu koostuvan tuulivoimayhtiöiden maksamista vuokrista ja korvauksista.
Muutokset eivät merkitse muutoksia vuokralle annetun maatalousmaan nettovarallisuuden laskentaan, vaan nämä maatalousmaat luetaan osaksi maatalouden nettovarallisuutta kuten aiemminkin.
Voit lukea lisää asiasta täältä.
Esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivät aikaistuvat
Esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivät aikaistuvat ensi keväästä alkaen. Vuonna 2025 esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivät ovat jo 15.4, 22.4. ja 29.4. Myös kiinteistöveropäätöksen tarkistamisen määräpäivä aikaistuu, ja se on ensi keväänä 15.4.
Maataloudenharjoittajat sekä heidän puolisonsa täydentävät esitäytetyn veroilmoituksensa entiseen tapaan viimeistään huhtikuun alussa, 1.4.2025.
Esitäytetyt veroilmoitukset tulevat OmaVeroon 27.3. mennessä ja ne lähetetään postitse niille asiakkaille, jotka eivät ole valinneet sähköistä viranomaisasiointia (Suomi.fi-viestit). Yritysten osalta veroilmoitusten määräpäiviin ei ole tulossa muutosta.
Hyvä säätiön edustaja!
Ensi vuoden alussa on jälleen ajankohtaista laatia säätiön vuosikertomus. Jos olet epävarma siitä, mitä vuosikertomukselta edellytetään ja mitkä ovat säätiölain ja kirjanpitolain asettamat vaatimukset vuosikertomukselle, säätiöhallintotiimimme on täällä apunasi!
Säätiön hallintopalvelut, yhteystiedot:
Mia Bengts, puh. +358 50 308 7676
sähköposti: mia.bengts@navigatorpartners.fi
Charlotta Olkinuora, puh. +358 50 3427791
sähköposti: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi
NIS2-direktiivi ja kyberturvallisuus
NIS2 on EU:n uusi kyberturvallisuusdirektiivi, joka parantaa ja yhtenäistää EU:n kyberturvallisuutta. Se korvaa aikaisemman NIS-direktiivin ja tuo tiukempia vaatimuksia erityisesti niille yrityksille, jotka toimivat yhteiskunnan kannalta keskeisillä aloilla, kuten liikenteessä, terveydenhuollossa, energiassa ja taloushallinnossa. Direktiivi tuli osaksi Suomen lainsäädäntöä tämän vuoden (2024) aikana.
NIS2-direktiivi koskee yrityksiä, jotka toimivat tietyillä kriittisillä toimialoilla ja ylittävät kokorajat. Myös tilitoimistot, jotka hallinnoivat asiakkailleen tarjottuja pilvipohjaisia kirjanpito- tai palkkaohjelmistoja, ovat direktiivin alaisia.
Navigator Partnersilla pidämme erittäin tärkeänä kaikkea tietoturvaan liittyviä asioita ja olemme tehneet kattavia päivityksiä tietoturvajärjestelmiimme. Koko toimistomme kattava NIS2 -päivitys tulee päätökseensä nyt joulukuun aikana.
Tämä on ollut meille mahdollisuus vahvistaa yrityksemme kyberturvallisuutta ja varautumista poikkeamiin. Otamme asiakkaidemme ja oman tietoturvallisuutemme vakavasti ja haluamme panostaa siihen.
Haluatko lisää tietoa uutiskirjeen aiheista?
Mikäli sinulla herää kysymyksiä uutiskirjeemme aiheista, voit olla yhteydessä info@navigatorpartners.fi tai suoraan omaan yhteyshenkilöösi.
Ystävällisin terveisin,
Navigator Partners Oy
🇸🇪 NaviPost | Oktober nyheter
Natura- och personalförmåner för anställda
År 2025 kommer att medföra vissa förändringar i utnyttjandet av natura- och personalförmåner för både arbetsgivare och anställda. Skatteförvaltningens uppdaterade anvisningar tydliggör hur förmåner som kostförmån, bilförmån, motions- och kulturförmån samt cykelförmån kan erbjudas skatteeffektivt.
Här finns en påminnelse om viktig information om natura- och personalförmåner under 2025.
Tre viktiga natura- och personalförmåner under 2025
1. Idrotts- och kulturförmånens skattefria gräns
År 2025 kan arbetsgivaren erbjuda anställda skattefri motions- och kulturförmåner på högst 400 euro per år. Förmånen omfattar ett brett utbud av motions- och kulturtjänster.
2. Värdet på kostförmånen och flexibla betalningsmedel
Värdet på kostförmånen är 8,60 euro per måltid och arbetsgivaren kan erbjuda lunchsedlar eller lunchkort för högst 13,70 euro per dag. Enligt beslutet kan kostförmånen också användas så att det i kostnaderna ingår kostnader för transporten av mat. Det är enkelt att hantera förmånen genom elektroniska betalningsmedel.
3. Bilförmån och rabatter för elbilar
I fråga om fri bilförmån ingår driftskostnader (bl.a. kostnader för bränsle) i förmånens grundvärde. Beloppet av den fria bilförmånens driftskostnader har minskats med 1 cent/kilometer för år 2025 till följd av att priset på bränsle har sjunkit.
Från driftskostnadernas andel för helt eldrivna bilar dras av 8 cent per kilometer år 2025, det vill säga 1 cent per kilometer mindre än för år 2024, eftersom priset på el inte har sjunkit i samma takt med priset på bränsle.
Beloppet som dras av för utsläppssnåla fordon förändras inte. Beloppet av brukskostnader för helt eldrivna bilars fri bilförmån är således detsamma som för år 2024 och beloppet för utsläppssnåla fordon 1 cent per kilometer lägre.
En del av texten är direkt från Skatteförvaltningens hemsida. Mer information på Skatteförvaltningens hemsida.
Skattekorten träder i kraft 1.1.2025
Skattekorten för 2025 träder i kraft genast i början av januari. Tidigare har skattekorten trätt i kraft en månad senare. Nu när skattekortets inkomstgräns är definierad för 12 månader och samma skattesats gäller hela året, är det lättare för varje löntagare att övervaka att den egna inkomstgränsen är tillräcklig.
2025 års skattekort finns i MinSkatt senast 13.12.2024. Efter det kan du beställa ett ändringsskattekort för år 2025. Det är bra att komma ihåg att beskattaren beaktar inkomst utifrån betalningsdatum. Till exempel, om lön som tjänats in i december betalas ut i januari, räknas den som inkomst för 2025. Beskattarens önskemål är att ändringsskattekort om möjligt beställs i MinSkatt i stället för via telefontjänsten.
I januari kommer således skattekortet för 2025 att användas. Vid behov kan ett skattekort som gällde 31.12.2024 fortfarande användas i januari.
Löneräkningspraxis hos Navigator Partners
Skattekortet behöver inte längre lämnas in för löneutbetalning, eftersom vi kan hämta skattekorten och ändringsskattekorten för löneinkomst direkt från beskattaren. Vi kommer dock att fortsätta att be om kopior av källskattekort och skattekort för arbetsersättning. Det är också bra att notera att pensionärer separat ska beställa ett skattekort för löneinkomst. Om vi inte har något skattekort till förfogande kommer förskottsinnehållningen av lönen eller arvodet också i fortsättningen att vara 60 procent.
Vi skaffar alltså alltid giltiga skattekort direkt från skattemyndigheten innan löneutbetalning. Alla ändringsskattekort som beställts senast en vecka före lönedagen hinner med följande löneutbetalning.
Vi hoppas att dessa förändringar underlättar er vardag.
Undvik ränta på kvarskatten genom att betala tilläggsförskott i tid!
Om förskottsinnehållningen eller förskottsskatten som du betalat under skatteåret inte räcker till för att täcka skatteårets alla skatter måste du betala den återstående delen som kvarskatt i samband med den slutliga beskattningen. På kvarskatten påförs en nedsatt dröjsmålsränta. År 2024 är den nedsatta dröjsmålsräntan 6 %. År 2025 höjs räntan till 6,5 procent.
Du kan undvika den nedsatta dröjsmålsräntan genom att betala tilläggsförskott senast 31.1.2025. Privatpersoner och företags- och samfundskunder har kunnat ansöka om tilläggsförskott fr.o.m. den 7 december 2024.
Ifall du behöver hjälp med att räkna ut skatten och ansöka om tilläggsförskott eller i övrigt med vårens skattedeklaration, kan du vända dig till din egen kontaktperson eller kontakta vårt juridiska team direkt.
Juridiska tjänster för privatpersoner:
Charlotta Olkinuora, tfn. +358 50 3427791
epost: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi
Lagen om överlåtelseskatt ändras den 1 januari 2025
Efter lagändringen ska det bolag som delar ut dividend ta hand om överlåtelseskatten om bolaget delar ut dividend i form av aktier eller andra värdepapper.
Om dividenden kan lyftas den 1 januari 2025 eller därefter ska bolaget lämna en överlåtelseskattedeklaration och betala överlåtelseskatten. Om den dag då dividenden kan lyftas inte har nämnts i beslutet om dividendutdelning är bolaget skattskyldigt ifall beslutet om dividendutdelning har fattats den 1 januari 2025 eller därefter.
Från och med den 1 januari 2025 kan bolaget lämna en överlåtelseskattedeklaration i MinSkatt om de dividender som det delat ut i form av värdepapper.
Ändringar i momsbeskattningen av små företag 2025 – Gränsen för verksamhet i liten skala stiger till 20 000 euro
Rörelseverksamhet i liten skala har lämnats utanför momsbeskattningen. För tillfället behöver ett företag inte registrera sig som momsskyldigt om omsättningen är högst 15 000 euro.
I och med lagändringen, från och med år 2025, stiger gränsen för verksamhet i liten skala från 15 000 till 20 000 euro. Dessutom granskas alltid omsättningen under kalenderåret vid beräkningen av omsättningen i stället för omsättningen för den nuvarande räkenskapsperioden. Vid bedömningen av huruvida gränsen för verksamhet i liten skala har överskridits beaktas både omsättningen för det innevarande kalenderåret och omsättningen för det föregående kalenderåret. När det innevarande kalenderåret är 2025, får inte heller omsättningen för det föregående kalenderåret (2024) överstiga 20 000 euro.
Företaget ska följa sin omsättning och registrera sig i momsregistret från och med tidpunkten för överskridandet av gränsen för verksamhet i liten skala. Från denna tidpunkt börjar också skyldigheten att betala moms. För tillfället ska företaget registreras och moms betalas retroaktivt för försäljningen under hela räkenskapsperioden om omsättningen överskrider gränsen för verksamhet i liten skala mitt under en räkenskapsperiod.
Texten är direkt från Skatteförvaltningens hemsida. Mer information här.
Beskattningen av arrendeinkomster av åker och skog ändras skatteåret 2025
Riksdagens finansutskott har godkänt de föreslagna ändringarna i skattelagarna, varmed beskattningen av inkomster från uthyrning av åker och skog ändras så att arrendeinkomster inte längre beskattas inom inkomstkälla för jordbruket. Ändringarna är tänkta att tillämpas första gången i den beskattning som lämnas 2025.
Den hyresintäkt som erhålls vid uthyrning av åker och skog är efter ändringen kapitalinkomst i den beskattning som lämnas enligt inkomstskattelagen. Ändringen gäller inte hyresintäkterna för till gården hörande byggnad eller byggnadsplats, som fortsättningsvis beskattas inom jordbrukets inkomstkälla.
Då hyresinkomster som erhålls från ett samfunds jordbruk inte mera beskattas som jordbruksinkomst leder det i allmänhet till att hyresinkomsten beskattas som inkomst från näringsverksamhet.
Enligt uppskattningar kommer en betydande del av de inkomster som efter förändringen kommer att beskattas som kapitalinkomst från hyresintäkter på jordbruksmark. Det bedöms även att en växande del av dessa inkomster i framtiden kommer att utgöras av hyror och ersättningar som betalas av vindkraftsföretag.
Ändringarna innebär inte förändringar i beräkningen av nettoförmögenheten för jordbruksmark som ställs till uthyrning, utan dessa jordbruksmarker räknas fortsättningsvis som en del av jordbrukets nettoförmögenhet.
Mer information här.
Förfallodagarna för förifyllda skattedeklarationer närmar sig
De utsatta dagarna för förhandsifyllda skattedeklarationer tidigareläggs från och med nästa vår. År 2025 är de utsatta dagarna 15.4, 22.4 och 29.4. Också den utsatta dagen för att kontrollera fastighetsskattebeslutet tidigareläggs och den infaller den 15 april nästa vår.
Jordbrukare och deras makar fyller i sin förhandsifyllda skattedeklaration på vanligt sätt senast i början av april, den 1 april 2025.
De förhandsifyllda skattedeklarationerna kommer till MinSkatt senast den 27 mars och de skickas per post till dem som inte har valt elektronisk kommunikation med myndigheter (Suomi.fi-meddelanden). Inga ändringar är på kommande i de utsatta dagarna för skattedeklarationerna för företag.
Bästa stiftelserepresentant!
I början av nästa år är det igen dags att skriva stiftelsens verksamhetsberättelse. Om du är osäker på vad som krävs av verksamhetsberättelsen och vilka krav stiftelselagen och bokföringslagen ställer på verksamhetsberättelsen, finns vårt stiftelseförvaltningsteam här till din hjälp.
Stiftelseförvaltningstjänster, kontaktuppgifter:
Mia Bengts, tfn. +358 50 308 7676, epost: mia.bengts@navigatorpartners.fi
Charlotta Olkinuora, tfn. +358 50 342 7791, epost: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi
Det nya NIS2-direktivet och cybersäkerhet
NIS2 är EU:s nya cybersäkerhetsdirektiv, som förbättrar och förenar EU:s cybersäkerhet. Det ersätter det tidigare NIS-direktivet och inför strängare krav, särskilt för de företag som verkar inom nyckelsektorer för samhället, som transport, sjukvård, energi och finansförvaltning. Direktivet blev en del av finsk lagstiftning under detta år (2024).
NIS2-direktivet gäller företag som verkar i vissa kritiska branscher och överskrider storleksgränserna. Redovisningsbyråer som hanterar molnbaserad bokföring eller löneprogram som erbjuds sina kunder omfattas också av direktivet.
På Navigator Partners ser vi allt som rör informationssäkerhet som mycket viktigt och har gjort omfattande uppdateringar av våra informationssäkerhetssystem. NIS2-uppdateringen som täcker hela vårt kontor kommer nu att slutföras under december.
Detta har varit en möjlighet för oss att stärka vårt företags cybersäkerhet och beredskap för avvikelser. Vi tar våra kunders och vår egen informationssäkerhet på allvar och vill investera i den.
Behöver du mer information?
Ifall du har frågor om nyhetsbrev kan du vara i kontakt med info@navigatorpartners.fi och ifall du har övriga frågor, får du gärna vara direkt i kontakt med din egen kontaktperson.
Med vänlig hälsning,
Navigator Partners Oy