🇫🇮 NaviPost | Maaliskuun uutisia

Ovatko sinun perheoikeudelliset asiakirjasi kunnossa?

Lakipalveluidemme painopisteenä on perheen omaisuuden suojaamisessa ja sen varmistamisessa, että asiakkaillamme on omat perheoikeudelliset asiakirjat (aviosopimus, testamentti ja valtakirja) kunnossa. 

Lisäksi lakipalvelumme sisältävät mm. räätälöityä varallisuus-, perintö- ja lahjaverosuunnittelua yksityishenkilöille, perheille ja yritysten omistajille. Tämä tarkoittaa, että tarjoamme jatkossa yksityisasiakkaille ja yritysten omistajille apua mm. perhevarallisuuden suunnittelussa ja siirtämisessä seuraaville sukupolville esim. lahjoituksien avulla, perintötilanteissa ja/tai muiden luovutuksien kautta, ottaen huomioon käytettävissä olevat verosuunnittelun mahdollisuudet. Lisäksi voimme hoitaa perheen veroasiat ja veroilmoitukset.  

Jos nämä palvelut kiinnostavat sinua, olet lämpimästi tervetullut veloituksettomaan kartoituspalaveriin. Voit varata ajan joko oman yhteyshenkilösi kautta tai ottaa suoraan yhteyttä lakitiimiimme. 

Lakipalvelut yksityishenkilöille:

 

Charlotta Olkinuora

Varatuomari

puh. +358 50 3427791

sähköposti: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi


Säätiöhallintopalvelumme

Säätiön hyvä hallinto on intohimomme ja Navigator Partnersilla tunnemme säätiöt. Taloushallintopalveluiden lisäksi tarjoamme säätiöille tukea niiden päivittäisessä hallinnossa perustuen hyvään säätiökäytäntöön sekä kattaviin laki- asiantuntijapalveluihin.

Jos sinulla/ säätiön johdolla on kysyttävää esim. säätiön toimintakertomuksen laadinnasta, säätiön säännöistä tai säätiönne tarvitsee laajempaa säätiönhallinnointipalvelua, olet tervetullut veloituksettomaan ensitapaamiseen!

Tavoitteenamme on tarjota hallitukselle mielenrauhaa, kun hallitus ja sen jäsenet voivat luottaa siihen, että säätiön hallinto on ammattilaisten käsissä.


Säätiöhallintotiimimme:

 Mia Bengts

Asiamies, juristi

puh. +358 50 308 7676

sähköposti: mia.bengts@navigatorpartners.fi

 

Charlotta Olkinuora

Varatuomari

puh. +358 50 3427791

sähköposti: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi


Kevään veroilmoitukset

Maaliskuun aikana saat esitäytetyn veroilmoituksesi OmaVerossa ja postitse se on perillä viimeistään huhtikuussa. Esitäytetty veroilmoitus tulee tarkistaa ja tarvittaessa korjata viimeistään määräpäivänä, jonka voit tarkistaa esitäytetyltä veroilmoitukseltasi. Määräpäivät ovat tänä vuonna aiempaa aikaisemmin – jo huhtikuussa 15.4, 22.4. ja 29.4.2025.

Mikäli olet liikkeen- ja ammatinharjoittaja, maataloudenharjoittaja tai tällaisen puoliso olisi sinun pitänyt saada esitäytetty veroilmoituksesi helmi-maaliskuun vaihteessa. Tarvittavat korjaukset ja täydennykset on tehtävä viimeistään 1.4.2025.

Mikäli tarvitset apua veroilmoituksesi kanssa, saat mielellään olla meihin yhteyttä. Olemme täällä avuksesi.


Säätiöiden aamiaisseminaari 12.3.2025

Navigator Partners järjesti aamiaisseminaarin säätiöille 12.3.2025 jossa asiantuntijamme Mia Bengts ja Charlotta Olkinuora kävivät läpi ajankohtaista säätiöoikeuskäytäntöä  ja mitä voimme ottaa opiksi tietyistä oikeustapauksista.

Lisäksi käsittelimme miten lähestyä säätiön sääntömuutoskysymyksiä. Vieraspuhujamme tilintarkastaja Fredrik Bäck kävi läpi mihin tilintarkastaja erityisesti kiinnittää huomioita säätiön tilintarkastuksessa. Toimitusjohtajamme Sonja Kangas sai samalla tilaisuuden esitellä uudet hienot kotisivumme.

Kiitos vieraillemme aktiivisesta osallistumisesta ja myötävaikutuksestanne onnistuneeseen tilaisuuteen!

Kevätterveisin,

Säätiöhallintotiimi


Yrityksille uusia seuraamusmaksuja PRH:lta vuoden 2025 alusta alkaen

Vuoden 2025 alusta alkaen PRH voi määrätä uusia seuraamusmaksuja yrityksille, jotka eivät ole ilmoittaneet tilinpäätöstä ajoissa tai eivät korjaa kaupparekisteritietojensa puutteita ja virheitä. Uudet maksut perustuvat kaupparekisterilakiin, jossa on määrätty maksujen suuruus.

Myöhästyneistä tilinpäätöksistä uusi maksu 

PRH määrää tilinpäätöksen myöhästymismaksun, jos osakeyhtiö, osuuskunta, eurooppayhtiö tai eurooppaosuuskunta ei ilmoita tilinpäätöstä kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Uusi tilinpäätöksen myöhästymismaksu koskee joulukuussa 2024 ja sen jälkeen päättyvien tilikausien tilinpäätöksiä. Käytännössä PRH alkaa määrätä maksuja syksystä 2025 alkaen.

Maksu riippuu myöhästymisen kestosta:

  • 150 euroa, jos tilinpäätös on ilmoitettu enintään 2 kuukautta myöhässä

  • 300 euroa, jos tilinpäätös on ilmoitettu 2–4 kuukautta myöhässä

  • 600 euroa, jos tilinpäätös on ilmoitettu yli 4 kuukautta myöhässä tai tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu.

Maksu on kaksinkertainen, jos yritysmuoto on julkinen osakeyhtiö tai eurooppayhtiö.

PRH määrää kaksinkertaisen maksun myös, jos tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu ajoissa kahdelta tai useammalta peräkkäiseltä tilikaudelta.


Laiminlyöntimaksu puutteellisista ja virheellisistä tiedoista

Vuodesta 2025 alkaen PRH voi määrätä maksun yrityksille, jotka eivät kehotuksesta huolimatta korjaa kaupparekisteritiedoissa olevia puutteita tai virheitä. Laiminlyöntimaksu koskee kaikkia yritysmuotoja. Laiminlyöntimaksun suuruus on 300 euroa.

PRH voi määrätä laiminlyöntimaksun esimerkiksi, jos

  • osoite puuttuu

  • päätösvaltainen hallitus puuttuu

  • edunsaajatiedot puuttuvat

  • rekisteritiedoissa on virheitä (esimerkiksi tilintarkastaja ei ole hyväksytty)

  • vastuuhenkilö tai tilintarkastaja on liiketoimintakiellossa.

Maksu on kaksinkertainen, jos yritysmuoto on julkinen osakeyhtiö tai eurooppayhtiö.

Välty maksuilta ilmoittamalla tiedot ajoissa

Tilinpäätöksen myöhästymismaksulta välttyy, kun yritys ilmoittaa tilinpäätöksen ohjeiden mukaan ja ajoissa eli kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päätyttyä. Laiminlyöntimaksulta välttyy myös pitämällä yrityksen kaupparekisteritiedot ajan tasalla ja ilmoittamalla puuttuvat tiedot viimeistään heti sen jälkeen, kun yritys on saanut kehotuksen PRH:lta.

Huomaa, että PRH lähettää kehotuksen kirjepostissa, joten on tärkeää pitää yrityksen osoitetiedot ajan tasalla kaupparekisterissä. Rekisteröidyt tiedot voit tarkistaa lataamalla maksuttoman kaupparekisteriotteen PRH:n Virre-​tietopalvelusta.


Kaupparekisteristä poistettu yhtiö voidaan jatkossa palauttaa takaisin rekisteriin tietyin edellytyksin

Kaupparekisterilain muutokset astuivat voimaan 1. tammikuuta 2025. Kaupparekisterilain muutokset koskevat selvitystilaan tai kaupparekisteristä poistettavaksi määrätyn osakeyhtiön, osuuskunnan, asunto-​osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön selvitystilan lopettamista tai palauttamista kaupparekisteriin.

Lakimuutosten mukaan säännöksiä sovelletaan sellaiseen edellä tarkoitettuun ilmoitusvelvolliseen, joka on määrätty selvitystilaan tai poistettu kaupparekisteristä sen laiminlyötyä kaupparekisteriin liittyvän ilmoitusvelvollisuutensa. Ilmoitusvelvollisen on haettava määräajassa selvitystilan lopettamista tai palauttamista kaupparekisteriin Patentti-​ ja rekisterihallitukselta.

Edellytyksinä hakemuksen hyväksymiselle on, että ilmoitusvelvollinen korjaa selvitystilaan määräämisen tai rekisteristä poistamisen perusteena olleen laiminlyönnin sekä rekisteritiedoissa olevat muut virheet ja puutteet, rekisteriviranomaisen ilmoitusvelvolliselle määräämät lainvoimaiset maksut on suoritettu, ilmoitusvelvollinen ei ole purkautunut eikä sen omaisuutta ole jaettu eikä selvitystilan lopettamiselle tai ilmoitusvelvollisen rekisteriin palauttamiselle ole muutakaan lainsäädännöstä johtuvaa estettä.

Hakemus tulee tehdä vuoden kuluessa selvitystilaan määräämistä tai rekisteristä poistamista koskevasta päätöksestä. Jos ilmoitusvelvollisen selvitystila on hakemuksesta määrätty loppumaan tai se on palautettu rekisteriin ja se määrätään tätä seuraavien viiden vuoden aikana uudestaan selvitystilaan tai rekisteristä poistettavaksi, uutta hakemusta ei hyväksytä.

Lakia sovelletaan ilmoitusvelvolliseen, joka on määrätty selvitystilaan tai poistettu kaupparekisteristä 1.1.2023 tai sen jälkeen. Vuoden määräaika hakemuksen tekemiselle lasketaan lain voimaantulosta, jos päätös selvitystilaan määräämisestä tai rekisteristä poistamisesta on tehty sitä ennen.

Hakemuksen käsittelystä peritään maksu, jonka suuruus on 370 euroa vuonna 2025. Lisäksi kaupparekisterilain voimaantulosäännöstä on muutettu siten, että rekisteritietojen ajantasaisuuden tarkistamista koskevaa säännöstä aletaan soveltaa vuoden 2026 sijaan vasta vuonna 2027.


EU:n vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin standardi (VSME) tuo selkeyttä pk-​yritysten raportointiin

EU on julkaissut suosituksen vapaaehtoisesta kestävyysraportointistandardista pienille ja keskisuurille yrityksille (VSME). Tämä standardi auttaa pk-​yrityksiä kilpailemaan paremmin kiristyvässä sääntelyssä. Vaikka raportointi on vapaaehtoista, suurten yritysten raportointivaatimukset käytännössä pakottavat pitkissä tuotantoketjuissa mukana olevat pk-​yritykset raportoimaan kestävyysratkaisuistaan.

VSME-​standardi (Voluntary reporting standard for SMEs) on osa EU:n suunnitelmaa standardoida raportointia ja räätälöidä raportoinnin tarpeita eri kokoisille yrityksille:

  • Kestävyysraportointidirektiivissä (CSRD) raportoivat suuret yritykset ESRS-​standardien mukaisesti.

  • Arvopaperikauppaa käyvät pienet ja keskikokoiset yritykset raportoivat LSME-​standardin mukaisesti.

  • Kaikki muut yritykset, joiden ei tarvitse kokonsa tai yritysmuotonsa (esim. osuuskunta) seurauksena raportoida CSRD-​direktiivin mukaisesti, mutta jotka haluavat vapaaehtoisesti raportoida tai joiden sidosryhmät vaativat raportoimaan kestävyydestään, voivat hyödyntää VSME-​standardia.

 Lisää tietoa Taloushallintoliiton sivuilta.


Palkka-​avoimuusdirektiivi tulee – miten työnantaja voi valmistautua?

Euroopan unionin palkka-​avoimuusdirektiivi on merkittävä askel kohti läpinäkyvämpää ja tasa-​arvoisempaa työelämää. Mitä se käytännössä tarkoittaa työnantajille, ja miten yritysten tulisi valmistautua tulevaan muutokseen?

Mikä on palkka-​avoimuusdirektiivi?

Palkka-​avoimuusdirektiivi on EU:n aloite, jonka tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä palkkauksessa ja kaventaa sukupuolten välisiä palkkaeroja. Vuoteen 2026 mennessä jokaisen EU:n jäsenvaltion on otettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Keskeisiä direktiivin sisältöjä: 

  • Tiedonsaantioikeus: Työntekijöillä on oikeus saada tietoa samasta tai samanarvoisesta työstä maksetuista palkoista sukupuolen mukaan jaoteltuna.

  • Raportointivelvollisuus: Suurempien organisaatioiden tulee raportoida sukupuolten väliset palkkaerot säännöllisesti. Raportointivaatimus koskee aluksi yli 250 työntekijän organisaatioita ja laajenee asteittain 100 työntekijän yrityksiin vuoteen 2031 mennessä.

  • Palkka-​arvioinnit: Jos selittymättömiä palkkaeroja havaitaan (yli 5 % ero), työnantajan on toteutettava palkka-​arviointi yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa.

  • Sukupuolineutraalius: Palkka-​ ja rekrytointikäytäntöjen tulee olla sukupuolineutraaleja, ja rekrytointi-​ilmoituksissa tulee ilmoittaa palkkahaarukka.

 

Miten työnantajien tulisi valmistautua?

 Vaikka palkka-​avoimuusdirektiivi astuu voimaan vasta vuonna 2026, valmistautuminen kannattaa aloittaa jo nyt, mikäli sitä ei ole vielä aloitettu. Keskittymällä selkeisiin palkitsemiskriteereihin, toimiviin HR-​prosesseihin ja avoimeen viestintään yritykset voivat tehdä muutoksesta mahdollisuuden sen sijaan, että näkisivät sen vain velvollisuutena.

  • Aloita perusasioista: palkkarakenteen selkeyttäminen

 Jokaisen organisaation, riippumatta sen koosta, on hyvä selvittää nykyiset palkkausperiaatteensa. Onko palkkapolitiikka dokumentoitu? Ovatko palkkauksen perusteet, kuten tehtävän vaativuus, tehtävistä suoriutuminen, tehtävänkuvaukset ja kokemus selkeästi määriteltyjä, sukupuolineutraaleja ja dokumentoituja? 

  • Varmista, että nykyiset tasa-​arvovelvoitteet täyttyvät

Palkka-​avoimuusdirektiivi täydentää jo olemassa olevia tasa-​arvolakeja. Tarkista, että organisaation tasa-​arvosuunnitelma ja palkkakartoitus ovat ajan tasalla. Tämä on erityisen tärkeää yli 30 työntekijän yrityksissä, joille nämä ovat jo nyt pakollisia. 

  • Panosta avoimeen viestintään 

Läpinäkyvyys ei tarkoita, että kaikki palkat tulisi avata viimeistä yksityiskohtaa myöten, mutta työnantajien on oltava valmiita selittämään palkkausperiaatteensa johdonmukaisesti. Työntekijöille on tärkeää viestiä, että palkkaerot perustuvat objektiivisiin ja oikeudenmukaisiin kriteereihin. 

  • Valmistaudu rekrytointiprosessien muutoksiin

 Direktiivi velvoittaa työnantajia ilmoittamaan alkupalkan tai palkkavälin jo rekrytointivaiheessa. Tämä saattaa vaatia muutoksia yrityksen rekrytointikäytäntöihin ja palkkauspolitiikan dokumentointiin. Alkupalkkaa tai palkkaväliä ei tarvitse ilmoittaa vielä työpaikkailmoituksessa, vaan käytännössä se tulee ilmoittaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista.

 Lisää tietoa Taloushallintoliiton sivuilta.


Suojaa omia ja yrityksen kaupparekisteriin ilmoitettuja tietoja

Kaupparekisteriin on mahdollista tehdä väärennettyjä ilmoituksia. Voit suojautua väärinkäytöksiltä valitsemalla yritykselle vain sähköiset ilmoitukset YTJ-​palvelussa ja tekemällä omille tiedoillesi rekisteröintikiellon.

 Yrityksen tietojen suojaaminen

  • Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-​palvelussa

  • Lisää sähköposti kaupparekisteritietoihin, niin saat tiedon muutoksista

  • Jos epäilet huijausta, ota yhteys viranomaisiin

  • Tee omille tiedoillesi rekisteröintikielto

  • Tarkista omat vastuuhenkilön roolisi Suomi.fi-​palvelussa.

 Lisää tietoa Taloushallintoliiton sivuilta.


Haluatko lisää tietoa uutiskirjeen aiheista?

Mikäli sinulla herää kysymyksiä uutiskirjeemme aiheista, voit olla yhteydessä info@navigatorpartners.fi tai suoraan omaan yhteyshenkilöösi.

 

Ystävällisin terveisin,

Navigator Partners Oy


 

🇸🇪 NaviPost | Mars nyheter

Har du dina familjerättsliga handlingar i skick?

I fokus för våra juridiska tjänster är att skydda familjens egendom och se till att våra kunder har sina familjerättsliga handlingar (äktenskapsförord, testamente och intressebevakningsfullmakt) i ordning.

VÃ¥ra juridiska tjänster omfattar även skräddarsydd förmögenhets-, arvs- och gÃ¥voskatteplanering Ã¥t privatpersoner, familjer samt ägare av bolag.  Vi erbjuder privatkunder och ägare av bolag hjälp bland annat med att pÃ¥ lÃ¥ng sikt överlÃ¥ta egendom till nästa generationer via gÃ¥vor, arv och försäljningar med beaktande av gällande skatteplaneringsmöjligheter. Därutöver kan vi sköta familjens skatteärenden och skattedeklarationer.

Ifall dessa tjänster intresserar dig, är du varmt välkommen pÃ¥ ett kostnadsfritt kartläggningsmöte.  Du kan antingen boka en tid via din egen kontaktperson eller kontakta rakt vÃ¥rt juridiska team.


Juridiska tjänster för privatpersoner:

 Charlotta Olkinuora

Vicehäradshövding

tfn. +358 50 3427791

epost: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi


Våra stiftelseförvaltningstjänster

Vi brinner för god stiftelseförvaltning och på Navigator Partners kan vi stiftelser. Utöver ekonomiförvaltningstjänster erbjuder vi stiftelser stöd i den löpande förvaltningen utgående från god stiftelsepraxis samt juridiska tjänster.

Om du/ni i stiftelsens ledning t.ex. har frågor om stiftelsens verksamhetsberättelse, stiftelsens stadgar eller skulle ha behov av löpande stiftelseförvaltningstjänster, är det bara att boka en tid! Vi bjuder på det första mötet!

Vår målsättning är att ge stiftelsens styrelse sinnesfrid med vetskapen om att stiftelsens förvaltning ligger i professionella händer.


Stiftelseförvaltningsteamet:

Mia Bengts

Ombudsman, jurist

puh. +358 50 308 7676

sähköposti: mia.bengts@navigatorpartners.fi

 

Charlotta Olkinuora

Vicehäradshövding

puh. +358 50 3427791

sähköposti: charlotta.olkinuora@navigatorpartners.fi


VÃ¥rens skattedeklarationer

Under mars mÃ¥nad kommer du att fÃ¥ den förhandsifyllda skattedeklarationen till MinSkatt och per post kommer den senast i april. Den förhandsifyllda deklarationen ska kontrolleras och vid behov korrigeras senast pÃ¥ den utsatta dagen som du kan kontrollera frÃ¥n den förhandsifyllda deklarationen. I Ã¥r är de utsatta dagarna tidigare än förut – redan i april 15.4, 22.4 och 29.4.2025. 

Om du är rörelseidkare, yrkesutövare, jordbruksidkare eller dennas make borde du ha fått den förhandsifyllda skattedeklarationen redan vid månadsskiftet februari-mars. Behövliga korrigeringar och kompletteringar ska göras senast 1.4.2025

Om du behöver hjälp med din skattedeklaration, är det bara att vara i kontakt. Vi hjälper gärna till.


Frukostseminarium för stiftelser den 12.3.2025


Navigator Partners ordnande ett frukostseminarium för stiftelser den 12.3.2025 där våra sakkunniga Mia Bengts och Charlotta Olkinuora gick igenom aktuellt om stiftelsepraxis och vad vi kan lära oss av en del rättsfall samt hur tänka kring stiftelsens stadgeändringafrågor. Vår gästföreläsare revisor Fredrik Bäck gick igenom vad revisorn fäster särskild uppmärksamhet vid då det gäller stiftelserevision. Vår VD Sonja Kangas kunde samtidigt visa upp våra fina nya hemsidor.

Tack till våra gäster för aktivt deltagande och för att ni bidrog till ett lyckat evenemang!

Vårhälsningar,

Stiftelseförvaltningsteamet


Nya vitesförelägganden för företag från Patent- och registerstyrelsen med start 2025

Från och med början av 2025 kan PRH ålägga företag som inte har redovisat sina bokslut i tid eller inte korrigerar brister och fel i sina handelsregisteruppgifter nya vite. De nya avgifterna baseras på handelsregisterlagen som anger avgifternas storlek.

Ny avgift för sena bokslut

Finansinspektionen tar ut en förseningsavgift om ett aktiebolag, kooperativ, europabolag eller europakooperativ underlåter att lämna in sina bokslut till handelsregistret inom åtta månader efter räkenskapsårets utgång.

Den nya förseningsavgiften gäller för bokslut för räkenskapsperioder som slutar i december 2024 och därefter. PRH börjar i praktiken ta ut avgifter från och med hösten 2025.

Avgiften beror på förseningens varaktighet:

  • 150 euro om bokslutet redovisas högst 2 mÃ¥nader för sent

  • 300 euro om bokslutet redovisas 2–4 mÃ¥nader för sent

  • 600 euro om bokslutet redovisas mer än 4 mÃ¥nader för sent eller om bokslutet inte har redovisats.

Avgiften är dubbel om bolagsformen är ett publikt aktiebolag eller ett europabolag.

PRH tar också ut en dubbel avgift om bokslutet inte har redovisats i tid under två eller flera på varandra följande räkenskapsperioder.

Oaktsamhetsavgift för ofullständiga och felaktiga uppgifter

Från och med 2025 kan PRH ta ut en avgift på företag som trots begäran inte korrigerar brister eller fel i handelsregisteruppgifterna. Oaktsamhetsavgiften gäller alla former av verksamhet. Beloppet på vårdslöshetsavgiften är 300 euro.

PRH kan ta ut en vÃ¥rdslöshetsavgift, till exempel om: 

  • adress saknas

  • det är inte beslutfört för styrelsen

  • information om förmÃ¥nstagare saknas

  • det finns fel i registeruppgifterna (exempelvis är revisorn inte godkänd)

  • den ansvariga personen eller revisorn är förbjuden att göra affärer.

     

Avgiften är dubbel om bolagsformen är ett publikt aktiebolag eller ett europabolag.

Undvik avgifter genom att rapportera informationen i tid

Förseningsavgiften undviks när företaget lämnar in bokslutet enligt instruktionerna och i tid, det vill säga inom åtta månader efter räkenskapsårets utgång. Du kan också slippa en betalningsavgift genom att hålla ditt företags handelsregisteruppgifter uppdaterade och anmäla eventuella uppgifter som saknas senast omedelbart efter att företaget fått en begäran från Handelsregisterkontoret.

Observera att PRH skickar kallelsen per brev, så det är viktigt att hålla företagets adressuppgifter uppdaterade i Handelsregistret. Du kan kontrollera den registrerade informationen genom att ladda ner ett gratis handelsregisterutdrag från PRH:s informationstjänst Virre.


Ett företag som tagits bort från handelsregistret kan under vissa förutsättningar återinföras

Ändringarna i handelsregisterlagen trädde i kraft den 1 januari 2025. Ändringarna i handelsregisterlagen avser upphörande av likvidation av ett aktiebolag, kooperativ, bostadsbolag eller ömsesidigt fastighetsbolag som har förordnats att likvideras eller avförts ur handelsregistret eller Ã¥terföring till handelsregistret. 

Enligt lagändringarna är bestämmelserna tillämpliga pÃ¥ ett anmälningsskyldigt företag som avses ovan som förordnats i likvidation eller avförts ur handelsregistret pÃ¥ grund av att det inte har fullgjort sin anmälningsskyldighet i handelsregistret. Den anmälningsskyldige ska hos det finska patent- och registreringsverket ansöka om upphörande av likvidationen eller Ã¥terföring till handelsregistret inom angiven tid. 

Förutsättningarna för att anta ansökan är att den anmälningsskyldige rättar den försummelse som lÃ¥g till grund för att förordna bolaget i likvidation eller avföra det ur registret, liksom andra fel och brister i registeruppgifterna, de rättsligt bindande betalningar som registreringsmyndigheten förordnat till den anmälningsskyldige har skett, den anmälningsskyldige har inte upplösts och dess tillgÃ¥ngar inte har upplösts och inte har upplösts därifrÃ¥n att avsluta likvidationen eller Ã¥terföra den anmälningsskyldige till registret. 

Ansökan ska göras inom ett Ã¥r frÃ¥n beslutet att förordna om likvidation eller att avföra bolaget ur registret. Om likvidationen av en anmälningspliktig person pÃ¥ ansökan har förordnats att upphöra eller har Ã¥terförts till registret och den förordnas att likvideras pÃ¥ nytt eller avföras ur registret inom de följande fem Ã¥ren, tas en ny ansökan inte upp. 

Lagen gäller för en uppgiftslämnare som den 1 januari 2023 eller senare har förordnats i likvidation eller avförts ur handelsregistret. Ett Ã¥rsfristen för att lämna in en ansökan räknas frÃ¥n lagens ikraftträdande om beslutet om likvidation eller avföring av bolaget har fattats före detta datum. 

En avgift på 370 euro tas ut för handläggning av ansökan år 2025. Dessutom har ikraftträdandebestämmelsen i handelsregisterlagen ändrats så att bestämmelsen om kontroll av registeruppgifters aktualitet inte ska gälla förrän år 2027, istället för år 2026.


EU:s frivilliga hållbarhetsrapporteringsstandard (VSME) gör rapportering för små och medelstora företag klarare

EU har publicerat en rekommendation om en frivillig hållbarhetsrapporteringsstandard för små och medelstora företag (VSM). Denna standard hjälper små och medelstora företag att konkurrera bättre i allt strängare regler. Även om rapportering är frivillig tvingar rapporteringskrav från stora företag praktiskt taget små och medelstora företag som är involverade i långa produktionskedjor att rapportera om sina hållbarhetslösningar.

VSME-standarden (Voluntary reporting standard for SMEs) är en del av EU:s plan för att standardisera rapportering och skräddarsy rapporteringsbehov för företag av olika storlek:

  • Under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) rapporterar stora företag enligt ESRS-standarder.

  • SmÃ¥ och medelstora företag som bedriver handel med värdepapper rapporterar i enlighet med LSME-standarden.

  • Alla andra företag som pÃ¥ grund av sin storlek eller företagsform (t.ex. kooperativ) inte är skyldiga att rapportera enligt CSRD-direktivet, men som vill rapportera frivilligt eller vars intressenter kräver att de rapporterar om sin hÃ¥llbarhet, kan använda VSME-standarden.

 Mer information pÃ¥ Finlands Revisorer rfs webbplats (endast pÃ¥ finska).


Lönetransparensdirektivet kommer – hur kan arbetsgivare förbereda sig?

Europeiska unionens direktiv om lönetransparens är ett viktigt steg mot ett mer öppet och jämställt arbetsliv. Vad betyder det i praktiken för arbetsgivare, och hur ska företagen förbereda sig inför den kommande förändringen?

Vad är direktivet om lönetransparens?

Lönetransparensdirektivet är ett EU-initiativ som syftar till att öka transparensen i löner och minska löneskillnaderna mellan könen. Senast 2026 måste varje EU-medlemsstat införliva direktivet i nationell lagstiftning.

Huvudinnehållet i direktivet:

  • Rätt till information: Anställda har rätt att fÃ¥ information om lön utbetald för samma eller likvärdiga arbete, uppdelat pÃ¥ kön.

  • Rapporteringsskyldighet: Större organisationer mÃ¥ste rapportera löneskillnader mellan könen regelbundet. Rapporteringskravet gäller initialt organisationer med fler än 250 anställda och kommer successivt att utökas till företag med 100 anställda fram till 2031.

  • Lönesamtal: Om oförklarade löneskillnader observeras (mer än 5 % skillnad) ska arbetsgivaren göra en lönerevision tillsammans med arbetstagarrepresentanter.

  • Könsneutralitet: Löne- och rekryteringspraxis bör vara könsneutral, och rekryteringsannonser bör ange löneintervallet.

 Hur ska arbetsgivarna förbereda sig?

Även om direktivet om lönetransparens inte träder i kraft förrän 2026 är det värt att börja förberedelserna nu om du inte redan har gjort det. Genom att fokusera på tydliga belöningskriterier, effektiva HR-processer och öppen kommunikation kan företag vända förändring till en möjlighet snarare än att se det som bara en skyldighet.

  • Börja med grunderna: förtydliga lönestrukturen 

Det är en bra idé för varje organisation, oavsett storlek, att förtydliga sin nuvarande anställningspolicy. Är lönepolicyn dokumenterad? Är kriterierna för ersättning, såsom uppgiftens svårighetsgrad, prestation, arbetsbeskrivningar och erfarenhet, tydligt definierade, könsneutrala och dokumenterade?

  • Säkerställ att nuvarande jämställdhetsskyldigheter uppfylls 

Direktivet om lönetransparens kompletterar befintliga jämställdhetslagar. Kontrollera att organisationens jämställdhetsplan och lönekartläggning är aktuell. Detta är särskilt viktigt i företag med fler än 30 anställda, för vilka dessa redan är obligatoriska.

  • Satsa pÃ¥ öppen kommunikation

 Ã–ppenhet innebär inte att alla löner ska avslöjas in i minsta detalj, men arbetsgivare mÃ¥ste vara beredda att konsekvent förklara sin lönepolicy. Det är viktigt att kommunicera till medarbetarna att löneskillnader bygger pÃ¥ objektiva och rättvisa kriterier.

  • Förbered för förändringar i rekryteringsprocesser

Direktivet ålägger arbetsgivare att uppge ingångslönen eller löneintervallet redan i rekryteringsskedet. Detta kan kräva förändringar av företagets rekryteringsmetoder och dokumentation av anställningspolicyer. Ingångslön eller lönespann behöver inte anges i platsannonsen, men i praktiken bör det framgå innan anställningsavtalet tecknas.

Mer information på Finlands Revisorer rfs webbplats (endast på finska).


Skydda dina egna uppgifter och de uppgifter som rapporteras till företagets handelsregister

Det är möjligt att göra falska deklarationer till handelsregistret. Du kan skydda dig mot missbruk genom att endast välja elektroniska aviseringar för företaget i YTJ-tjänsten och genom att förbjuda registrering av din egen information.

Skydda företagsdata

  • Välj endast elektroniska meddelanden i YTJ-tjänsten

  • Lägg till din e-post i handelsregisterinformationen för att bli meddelad om ändringar

  • Om du misstänker bedrägeri, kontakta myndigheterna

  • Blockera dina egna uppgifter frÃ¥n att registreras

  • Kontrollera dina egna ansvariga roller i tjänsten Suomi.fi. 

Mer information på Finlands Revisorer rfs webbplats (endast på finska).


Behöver du mer information?

Ifall du har frågor om nyhetsbrev kan du vara i kontakt med info@navigatorpartners.fi och ifall du har övriga frågor, får du gärna vara direkt i kontakt med din egen kontaktperson.


Med vänlig hälsning,

Navigator Partners Oy

Next
Next

🇫🇮 NaviPost | Joulukuun uutisia